MAJO Šport je generálny sponzor projektu-Všade ryža.

Expedícia „VŠADE RYŽA“

Traja Slováci – Táňa, Anička a Mišo, veční lowcost cestovatelia, sa rozhodli precestovať a do hĺbky preskúmať krajinu mnohých sopiek a a stoviek ostrov a napísať o tom knihu. To je hlavným cieľom ich expedície ­ podeliť sa s ľuďmi o krásy, zážitky a tajomstvá z Indonézie a ukázať im ako sa dá táto krajina preskúmať za minimum peňazí.

Táňa v Indonézii robí antropologický výskum, Anička okrem toho, že študuje a lieči sa, pracuje na dvoch knihách – indonézskych legendách a kuchárke a Mišo chce jednoducho cestovať a spoznávať prírodné krásy a domorodé kmene, kde ľudia žijú ako pred stovkami rokov. 

Zážitky budú po návrate prezentovať na festivale Cestou necestou a vo vybraných mestách i na samostatných prezentáciách.

Ak sa im to podarí a budú si môcť dovoliť zostať v Indonézii ďalší rok, môžeme sa tešiť na knižné vydanie lowcostového sprievodcu obohatené o legendy a tradície z konkrétnych miest.

Obchod MAJO Sport z Banskej Bystrice ako generálny partner významne podporil tento projekt a drží cestovateľom palce.Chceme sa s Vami podeliť o našich zážitkoch o krásach, tajomstvách a rozprúdiť Vaše cestovateľské a chuťové bunky prostredníctvom série elektronických publikácií, osobne na prezentáciách i na cestovateľských festivaloch. Radi Vám poradíme ako cestovať lacno.

Kto sme?

Naša zostavička je Táňa, Anička a Mišo – veční lowcost cestovatelia, ktorí cestovaním nielen relaxujú, liečia a učia sa, ale snažia sa vždy aspoň kúsok z ich ciest využiť ako inšpiráciu pre ostatných.

Lowcostovo naozaj do hĺbky

Rozmýšľate, ako sa dá preskúmať Indonézia skutočne do hĺbky a za minimum peňazí? Tak my Vám to vysvetlíme – 3 profesionálni stopári, jeden zo sto najaktívnejších couchsurferov na svete a dve indonézsky hovoriace slečny, ktoré už nejaký ten čas v Indonézií strávili a mali dostatok času preskúmať, čo sa oplatí preskúmať viac. A ani jeden z členov našej expedície nemá problém spať hoci aj na vode. Navyše indonézska mentalita je od tej európskej úplne odlišná. Ľudia tam žijú komunitným systémom a aj keď sa nepoznajú dobre, navzájom si pomáhajú, lebo veria, že čo niekomu dajú, vráti sa im späť. A my veríme v to isté.

Prečo chceme ísť, písať a prezentovať práve o Indonézií?

Táňa v Indonézii rok študovala a keďže je etnologička a Indonézia je gigantická, nemala dostatok času ukončiť svoj antropologický výskum. Anička v Indonézií študuje,lieči sa, ale hlavne pracuje na svojich dvoch knihách – indonézskych legendách a kuchárke. Navyše je to poriadny žrút a aj keď už nahromadila viacero receptov, kvôli nedostatku financií si stále nemôže dovoliť zmapovať kuchyňu a tiež fairly tales z odľahlejších a finančne náročnejších indonézskych oblastí. Táňa a Anička si túto krajinu jednoducho zamilovali, takže napísať len jeden dôvod prečo práve Indonézia, je v ich prípade nereálne. No a Mišo? Bol by blbý, keby nešiel cestovať s dvoma super babami do krajiny plnej sopiek, prírodných krás a domorodých kmeňov, kde ľudia žijú ako pred stovkami až tisíckami rokov. Oblasť Západnej Papui je pre Miša miesto, o ktorom uvažuje už niekoľko rokov.

ryza1

Elektronická kniha o indonézskych receptoch od Aničky

Rok v Indonézií vás dosť poznačí a to tak psychicky (úplne odlišný spôsob života, mentalita, tempo), ako aj fyzicky (natural tattooes z pádu na motorke, či po infekcii z hmyzu tu má asi každý – ja osobne mám od opice:). Po 3 mesiacoch ju buď znenávidíte kvôli stereotypnému jedlu, špine a spomalenému tempu, alebo sa rozhodnete ísť do hĺbky a prebádať jej krásy.

No a ja som jej hĺbku a krásu objavila v starých mýtoch a legendách a paradoxne v jedle, lebo hoci je fakt pravda, že “všade ryža“, budete prekvapení, na koľko spôsobov ju vedia pripraviť. A nielen to. Chcete vedieť, ako pripraviť najlepší avokádový džús? Ako vyrobiť vlastné tofu či sójové mlieko? Chcete vedieť pripraviť rybu, tofu, zeleninu či kura za 15 minút aspoň na 20 spôsobov? S vašou podporou sa o tom s vami veľmi rada podelím. Doteraz som nahromadila zhruba 120 receptov a ešte mi chýbajú recepty z ostrovov Borneo, Papua, Sulawesi, Maluku a Flores. No a nemusíte sa báť, že nezoženiete ingrediencie, pretože ku každému receptu budem v knihe uvádzať aj alternatívy. Do akej miery bude kuchárka obsahovať fotografie ale závisí od toho, ako si to budem môcť dovoliť. Rovnako tak aj jej anglická verzia.

Elektronická kniha o indonézskych mýtoch a legendách

ryza2

Chcete vedieť, prečo má Pranbanan toľko temples, ako je možné, že z gigantickej sopky sa razom stalo niekoľko desiatok kilometrov veľké jazero Toba, či prečo sa v mori pri Yogyakarte strácajú každý rok ľudia? No a ak si budem mocť dovoliť ostať v Indonézií aj ďalší rok (študentské víza mi tu nedovoľujú pracovať), tak sa dúfam možete tešiť na knižné vydanie lowcostového sprievodcu indonéziou, obohatené o legendy a tradície z konkrétnych miest.

Na fotke nižie vidíte indonézsky alkohol s mŕtvym embriom jelenčeka. Miestny veria, že im prinesie energiu a večnú mladosť. Konkrétne tento jelenček je už v alkohole niekoľko rokov.

ryza3

Spoznaj dobrodružstvo

Po návrate budú mať všetci členovia expedície prezentácie na festivaloch Cestou necestou a vo vybraných mestách i samostatné prezentácie.

Našim cieľom je inšpirovať ostatných, že obohatiť sa spirituálne, spoznať novú a starú kultúru – rituálny, legendy, recepty, tradičnú medicínu, vychutnať si neskutočnú krajinu sa dá aj s nízkymi nákladmi. Ukážeme, že plniť sny sa dá aj inak.

Naše cestovateľské a spisovateľské skúsenosti

Najväčším cestovateľských zážitkom, okrem ročných pobytov v Indonézií, bola pre Táňu a Aničku „Expedícia na strechu Európy“, kde spolu s priateľmi išli busíkmi a džípmi cez Rusko, Gruzínsko a Arménsko. Anička je autorkou článkov expedície, o ktorej hovorili aj v správach v televízií. Spolu precestovali aj Anglicko, Bretónsko, Izrael a Balkán.

Mišo je cestovateľ telom i dušou. Polovicu z posledných 10 rokov strávil na cestách (mapa ciest). Začalo to 3 mesiacmi na „Work and Travel“ v USA, cestovaním a stopovaním po Európe, štúdiu v Portugalsku, dobrovoľníčením pri polárnom kruhu vo Fínsku počas tuhej zimy a pokračovalo to 15 mesačnou púťou po Južnej Amerike (2008-9) a ďalšou 15 mesačnou cestou po Ázií (2011-12). Rád kráča a v Ázií prešiel viac ako 1600km po vlastných, 2x sa dostal do výšky 6000 metrov. O svojich cestách vydal 3 úspešné cestopisy, viac ako dvestokrát prezentoval svoje zážitky na prezentáciách, je tvorcom najväčšieho putovného cestovateľského festivalu Cestou necestou a jeho fotografie sa predávajú vo svetových fotobankách. O tom ako cestuje prezrádza v rozhovore.